algemeen medisch

Definitie en overzicht

Ook wel een medisch consult genoemd, een algemeen consult is een ontmoeting tussen een arts en een patiënt. Gemeenschappelijke doelen zijn onder meer het nemen van preventieve maatregelen om de ontwikkeling van verschillende ziekten te stoppen, met name voor patiënten met risicofactoren, het verkrijgen van een diagnose voor symptomen die door de patiënt worden ervaren, of in het geval van een jaarlijkse controle, om het risico van de patiënt op verschillende medische aandoeningen opnieuw te beoordelen . Een patiënt kan zijn hele leven verschillende soorten artsen zien, naarmate hij ouder wordt of wanneer bepaalde aandoeningen worden vastgesteld. Kinderen en jonge volwassenen worden bijvoorbeeld vaak gezien door kinderartsen. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn, nemen artsen die bekend staan ​​als internisten het over. Internisten, aan de andere kant, kunnen zich subspecialiseren op verschillende gebieden, waaronder maar niet beperkt tot orthopedie (gewrichten en botten), cardiologie (hart), neurologie (zenuwstelsel) en enterologie (darmkanaal). Senioren worden behandeld door degenen die gespecialiseerd zijn in geriatrie. Hoewel vaak een algemeen consult wordt gezocht voor medische problemen die het lichaam aantasten, gaat het ook over de geestelijke gezondheid van de patiënt. Een gesprek met een psycholoog en/of psychiater wordt ook beschouwd als een algemeen consult.

Wie moet ondergaan en verwachte resultaten

Er zijn veel redenen waarom een ​​patiënt een algemeen consult zou moeten ondergaan. Waaronder:

  • Onderhoud van het algehele welzijn van een persoon – Het is vooral belangrijk dat een persoon geniet van de kwaliteit van leven, ongeacht zijn leeftijd en of hij onderliggende aandoeningen heeft. Een algemeen consult stelt een team van artsen in staat om de voortgang van zijn toestand te volgen, ziekte of handicap te beheersen, toekomstige of potentiële gezondheidsproblemen te voorkomen, leven en beweging te verbeteren en het leven zo veel mogelijk te verlengen.
  • Vereiste – Sommige mensen, zoals werknemers van het bedrijf, zijn wettelijk verplicht om minstens één keer per jaar een arts te raadplegen voor een algemeen consult. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens doorgestuurd naar het bedrijf voor opslag en monitoring. Veel organisaties gebruiken tegenwoordig de medische informatie om meer geschikte levensstijl-, welzijns- of gezondheidsprogramma’s voor hun werknemers te creëren. Een persoon kan ook door een particuliere verzekeringsmaatschappij worden gevraagd om een ​​medisch onderzoek en consultatie te ondergaan om hen te helpen de beste waarde voor verzekering en premie te bepalen.
  • Voldoen aan de behoeften van een persoon – De medische behoeften van een persoon kunnen in verschillende fasen van zijn leven variëren. Als hij jong is, is de uitdaging om zijn immuunsysteem te blijven versterken en gezondheidsproblemen te identificeren die later van invloed kunnen zijn op zijn leven. Recente onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat kinderen met overgewicht of obesitas eerder een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of diabetes dan kinderen met een normaal gewicht. Wanneer hij de adolescentie bereikt, worden fysiologische veranderingen zoals haargroei, hormonen en psychische problemen aangepakt.
  • Vroege detectie – Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, geeft vroege detectie iedereen een kans om te vechten, zelfs tegen gevreesde ziekten zoals kanker. Een regelmatig huidconsult kan bijvoorbeeld een dermatoloog helpen om nieuwe gezwellen of veranderingen aan de huid, zoals transformaties van moedervlekken of aanwezigheid van laesies, te volgen.
  • Aanbeveling of verwijzing – Een medisch consult kan ook plaatsvinden op basis van een verwijzing. Dit betekent dat de primaire arts de patiënt voorschrijft bij een andere specialist, meestal omdat zijn opleiding, ervaring en expertise onvoldoende is om te voldoen aan de behoeften van de patiënt op basis van de eerste diagnose of resultaten van tests.
    Met het algemeen overleg wordt verwacht dat:
  • Patiënten zullen een hechte relatie kunnen opbouwen met een kernteam van gezondheidsspecialisten die hen kunnen helpen om in de huidige of toekomstige medische behoeften te voorzien.
  • Vroege detectie kan de overlevingskans vergroten en stelt medische professionals in staat om zowel acute als chronische ziekten gemakkelijk te behandelen.
  • Artsen zullen preventieve maatregelen en andere programma’s kunnen geven die een meer proactieve benadering van de preventie, behandeling en beheersing van ziekten kunnen aanmoedigen.

Hoe werkt de procedure?

Er zijn twee manieren waarop patiënten een algemeen consult kunnen starten:  1) aanbevolen door hun huisarts, 2)  een specialist persoonlijk benaderen. In geval 1 is de huisarts verantwoordelijk voor het doorsturen van een bestaand medisch dossier van de patiënt naar de specialist. Dit is belangrijk, zodat de patiënt niet dezelfde fysieke onderzoeken hoeft te ondergaan en dezelfde vragen hoeft te beantwoorden tijdens het medische interview. Bij het tweede geval maakt de patiënt een afspraak met een kliniek of ziekenhuis waar de arts werkzaam is.

Tijdens het consult voert de arts een grondige medische beoordeling uit door vragen te stellen. De vragen kunnen betrekking hebben op symptomen, de algemene toestand of het gevoel van de patiënt, eventuele gezondheidsproblemen en de resultaten van eerdere medische tests.

De arts voert dan een lichamelijk onderzoek uit. Welke lichaamsdelen gecontroleerd worden, hangt af van het doel van het consult. Een vrouw die een gynaecoloog raadpleegt, kan bijvoorbeeld een borstonderzoek of een uitstrijkje ondergaan.

Indien nodig zou de arts dan meer tests aanbevelen, waaronder mogelijk beeldvormende scans zoals MRI, PET of CT-scan. De resultaten van deze onderzoeken worden in het eerstvolgende overleg besproken.

Het is normaal dat een patiënt vaak dezelfde arts bezoekt vanwege follow-ups.

Een consult kan minimaal 30 minuten duren en vereist vaak geen speciale voorbereiding.

Mogelijke risico's en complicaties

Een algemeen medisch consult gaat vooral over het opbouwen en onderhouden van een relatie tussen arts en patiënt. Het is van essentieel belang dat patiënten zich op hun gemak voelen bij de omgang met hun arts, zodat ze meer geneigd zijn om de behandeling te volgen, hun volgende consulten op te volgen en meer open te staan. Helaas kan, zoals elke relatie, een algemeen consult een onaangename ervaring worden, vooral voor de patiënt. Wanneer dit gebeurt, kan de patiënt worden gedwongen om een ​​andere specialist te zoeken. Een dergelijk proces kan tijdrovend en frustrerend zijn en kan ertoe leiden dat de patiënt geen consult zoekt, wat gevaarlijk kan zijn voor zijn gezondheid en welzijn.