Botox

Overzicht

Botox-injecties staan vooral bekend om het vermogen om rimpels in het gezicht te verminderen. Ze worden ook gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals nekkrampen (cervicale dystonie), overmatig zweten (hyperhidrose), een overactieve blaas en lui oog. Botox-injecties kunnen ook helpen chronische migraine te voorkomen.

Botox-injecties gebruiken een toxine genaamd onobotulinumtoxineA om tijdelijk te voorkomen dat een spier beweegt. Dit toxine wordt geproduceerd door de microbe die botulisme veroorzaakt.

Botox was het eerste medicijn dat botulinumtoxine gebruikte. Andere producten zijn nu abobotulinumtoxinA (Dysport), rimabotulinumtoxinB (Myobloc) en incobotulinumtoxinA (Xeomin). Elk is een beetje anders, vooral als het gaat om doseringseenheden, dus ze zijn niet uitwisselbaar.

Prijsoverzicht Botox behandelingen

Hier is een prijsoverzicht van onze botoxbehandelingen voor man en vrouw. 

Behandelgebieden:VrouwMan
Voorhoofdrimpels€ 120,00€ 140,00
Fronsrimpels€ 150,00€ 170,00
Kraaienpootjes€ 120,00€ 150,00
Wenkbrauwlift€ 100,00€ 140,00
Hangende mondhoeken€ 90,00€ 90,00
Tandenknarsen€ 220,00€ 260,00
Halsrimpels€ 180,00€ 180,00
Migraine€ 270,00€ 300,00
Overmatig zweten€ 300,00€ 300,00
Gummy smile€ 90,00€ 90,00

Botox en Gezondheidscomplicaties

Botox-injecties blokkeren bepaalde chemische signalen van zenuwen, meestal signalen die ervoor zorgen dat spieren samentrekken. Het meest voorkomende gebruik van deze injecties is om tijdelijk de gezichtsspieren te ontspannen die rimpels in het voorhoofd en rond de ogen veroorzaken. Botox-injecties worden ook gebruikt om aandoeningen te behandelen die van invloed zijn op hoe het lichaam functioneert. Voorbeelden zijn:

 • Cervicale dystonie – In deze pijnlijke toestand trekken uw nekspieren onwillekeurig samen waardoor uw hoofd draait of in een ongemakkelijke positie komt.
 • Spier contracturen – Sommige neurologische aandoeningen, zoals hersenverlamming, kunnen ervoor zorgen dat uw ledematen naar uw centrum trekken. In sommige gevallen kunnen deze samengetrokken spieren worden ontspannen met Botox-injecties.
 • Hyperhidrose – In deze toestand treedt overmatig zweten op, zelfs als de temperatuur niet hoog is en u zich niet inspant.
 • Chronische migraine –  Als u meer dan 15 dagen per maand migraine heeft, kunnen Botox-injecties de frequentie van hoofdpijn helpen verminderen.
 • Oog trillen – Botox-injecties kunnen de contractuur of spiertrekkingen rond het oog helpen verlichten.

Risico's

Botox-injecties zijn relatief veilig wanneer ze worden uitgevoerd door een ervaren arts. Mogelijke bijwerkingen en complicaties zijn onder meer:

 • Pijn, zwelling of blauwe plekken op de injectieplaats
 • Hoofdpijn of griepachtige symptomen
 • Hangend ooglid of scheve wenkbrauwen
 • Scheve glimlach of kwijlen
 • Droge ogen of overmatig tranen

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is, is het mogelijk dat het toxine in de injectie zich in uw lichaam verspreidt. Bel onmiddellijk uw arts als u een van deze effecten uren tot weken na het ontvangen van Botox opmerkt:

 • Spier zwakte
 • Zichtproblemen
 • Problemen met spreken of slikken
 • Ademhalingsproblemen

Artsen raden over het algemeen af om Botox te gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. En Botox mag niet worden gebruikt bij mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwit.

Selecteer uw arts zorgvuldig

Botox mag alleen onder toezicht van een arts worden gebruikt. Het is belangrijk dat de injecties precies worden geplaatst om bijwerkingen te voorkomen. Botox-therapie kan gevaarlijk zijn als het verkeerd wordt toegediend. Vraag een verwijzing van uw huisarts of zoek een arts die gespecialiseerd is in uw aandoening en die ervaring heeft met het toedienen van Botox-behandelingen.

Een bekwame en goed gecertificeerde arts kan u adviseren over de procedure en helpen bepalen of deze het beste past bij uw behoeften en gezondheid.

Hoe bereid je je voor?

Vertel het uw arts als u in de afgelopen vier maanden een Botox-injectie heeft gehad. Vertel het uw arts ook als u spierverslappers, slaapmiddelen of allergiemedicatie gebruikt. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u mogelijk enkele dagen voor uw injectie stoppen met het gebruik ervan om het risico op bloedingen of blauwe plekken te verminderen.

Wat kun je verwachten?

Voor de procedure

De meeste mensen voelen niet veel ongemak tijdens de procedure. Maar misschien wilt u uw huid van tevoren verdoven, vooral als uw handpalmen of voetzolen worden behandeld tegen overmatig zweten. Uw arts kan een of meer van de verschillende beschikbare methoden gebruiken om het gebied te verdoven, zoals plaatselijke anesthesie, ijs- en vibratieanesthesie, waarbij massage wordt gebruikt om ongemak te verminderen.

Tijdens de procedure

Botox-injecties worden meestal uitgevoerd in de kliniek van de dokter. Uw arts gebruikt een dunne naald om kleine hoeveelheden botulinumtoxine in uw huid of spieren te injecteren. Het aantal benodigde injecties hangt af van vele factoren, waaronder de omvang van het te behandelen gebied.

Na de procedure

Wrijf of masseer de behandelde gebieden gedurende 24 uur niet. Dit kan helpen voorkomen dat het toxine zich naar een ander gebied verspreidt. U kunt direct na de procedure terugkeren naar uw normale activiteiten.

Resultaten

Botox-injecties beginnen meestal één tot drie dagen na de behandeling te werken. Afhankelijk van het probleem dat wordt behandeld, kan het effect drie maanden of langer aanhouden. Om het effect te behouden, heeft u regelmatig vervolginjecties nodig.